דף הבית » פעילויות בבית » משחקים ביחד בבית » פעילויות לפעוטות בהכנה עצמית

פעילויות לפעוטות בהכנה עצמית

ריכזנו לכם 10 רעיונות לפעילויות מפתחות ומעניינות לפעוטות שאפשר בקלות להכין בעצמכם מחומרים שיש בבית

1. כרטיסיות משחק

כאשר עידו, הפעוט הפרטי שלי היה כמעט בן שנה הרגשתי שהכרטיסיות בחנויות מכילות מילים שאינן בהכרח מוכרות להתחלה, והתמונה לא בהכרח הייתה דומה למציאות. הרגשתי שצריך להתחיל במילים בסיסיות יותר, ולצרף תמונה פשוטה ומציאותית כמה שאפשר, כי בכל זאת – יש חיות שהפעוט עדיין מעולם לא ראה, ולאט לאט אפשר לגדול עם כמות המילים ומורכבותן.

 מה עושים? מדפיסים (ואם אפשר מנליינים), ומדביקים את הכרטיסיות על קאפה/ קרטון ביצוע, או אפילו על כרטיסיות ממקור אחר שאתם פחות אוהבים. ניתן להדפיס תמונות בסיסיות של חיות, מאכלים, וחפצים יומיומיים. כמו לדוגמא: בננה, תפוז, עגבנייה, מלפפון, חתול, כלב, ציפור, חפצים אישיים כמו תיק, בימבה, נעליים, חולצה, ואפילו אפשר גם תמונות של אנשים אהובים מהמשפחה. המשחק בכרטיסיות מלווה את הפעוט זמן רב ומשתנה מפעם לפעם: בהתחלה אפשר להציג את הכרטיסיות ולהגיד בקול רם מה התמונה מייצגת. אם מדובר בחיה, אפשר לעשות את הצליל שהחיה מפיקה. אחר כך פורסים כרטיסיות על הרצפה ומבקשים מהפעוט.ה להביא לכם את אחת התמונות. למשל: “איפה הבננה? תביא לאמא בננה”. בשלב מתקדם יותר אפשר כבר לשחק בלוטו – התאמה של תמונה ללוח תמונות, אפשר לעשות כרטיסיות בצבעים שונים וללמד את הפעוט.ה להפריד בין צבעים. כך הפעוטות למדים שפה, מייצרים אינטראקציה ומפתחים זמן ישיבה וריכוז עם משחק שמעניין אותם. תתפלאו לראות שבהמשך הפעוטות נהנים להסתכל על הכרטיסיות לבד וללכת איתם לכל מקום. 

2. הכנסה לקופסא

משחק כיפי שאפשר להכין ממגוון חומרים בבית – השחלות של כדורים, פונפונים או כרטיסיות לקופסא. הפעוטות מתאמנים במטלה מוטורית לא מורכבת שמייצרת סיפוק, וחוזרת על עצמה. בסופו של דבר מרוקנים גם מהקופסא את כל מה שהשחלנו פנימה והמשחק חוזר חלילה. איך עושים את זה? הנה כמה משחקים בוריאציות שונות: 

1. “‘קופת צדקה”-האביזר האהוב עלינו – פונפונים! פונפונים קטנים, נעימים ואפשר למצוא בכל חנות יצירה או סטוק. שימו לב שזהו משחק שכן דורש השגחת מבוגר, מאחר ופעוטות עדיין נוטים לבדוק חומרים באמצעות הפה. למי שאין פונפונים אפשר לגזור כרטיסיות מקרטון במקום. הקופסא להשחלה יכולה להיות קופסת תמ”ל, קופסת אוכל מפלסטיק (עדיף דקה כמובן), קופסת קוואקר ואפילו קרטון של קורנפלקס. עושים פשוט חריץ מלמעלה עם מספריים בצורה עגולה לפונפונים או רחבה לכרטיסיה. ונותנים לילדים להכניס את הפונפונים לחריץ. אפשר להרחיב ולצייר על הקופסא פרצוף כך שאת הפונפון ישחילו ישירות לפה של הפרצוף שציירתם.

2. צבעים – רוצים לשדרג את המשחק? אם נראה לכם שהפעוטות שלכם בגיל המתאים, הכינו 3-4 קופסאות כאלו בצבעים שונים, (אפשר להשתמש גם בגלילי נייר טואלט עטופים בניירות צבעוניים), ותנו לפעוט.ה להכניס את הפונפונים או הכרטיסיות לקופסא עם הצבע המתאים. כך אפשר לחדד גם את כישורי ההתאמה והאבחנה בין צבעים.

3. שימוש בבקבוק– בצורה הפשוטה ביותר, לוקחים בקבוק ופשוט ממלאים אותו בפונפונים. אפשר להלביש גרב על הבקבוק, לצייר לה עיניים ולבקש מהפעוט.ה להאכיל את הזחל. גליל לתוך קערה מוכנה

4. קרטונים וגלילים או דיסקיות – קיבלתם משלוח ונשאר לכם קרטון בבית? נהדר. גזרו בתחתית עיגולים וחריצים עבים. שאריות העיגולים שתגזרו ישמשו ל”דיסקיות” אותן אפשר להכניס לחלק שבו חרצתם פסים בקרטון, והשתמשו בגלילים של נייר סופג (עדיף) או נייר טואלט למטרת השחלה לעיגולים. רוצים לשדרג את המשחק? הוסיפו צבעים ובקשו מהפעוט.ה. למיין את הדיסקיות או הגלילים לפי צבעים. הנאה מובטחת! 

3. בישול צעצועים וכדורים

מוציאים מהמטבח 3 קעריות גדולות מפלסטיק, בקערה אחת שמים מים וצעצועים קטנים או כדורים. מראים לפעוט איך אנחנו לוקחים כף גדולה של מרק ומעבירים את הצעצועים מקערה אחת לשנייה. פעם אחת יראו אתכם ומשם – זה כבר שלהם. 

4. מגלשות פונפונים

3 מרכיבים ואתם מסודרים: גליל נייר טואלט, פונפונים, ומסקינטייפ שיורד בקלות. מדביקים את גלילי הנייר לקיר\ ארון בגבהים שונים, נותנים לפעוט.ה להכניס פונפון מצידו האחד ולצפות בפונפון יוצא מצידו השני, ישר לקערת פלסטיק. אפשר גם לשדרג ולהעביר חוט עבה בתוך הגלילים ולהראות לפעוטות איך הגליל “מתגלש” מלמעלה. 

5. משחקי כוסות

זה משחק מעניין בפני עצמו עם מספר וריאציות שונות אם יש לכם כמה כוסות חד פעמיות מקרטון קשיח, או כוסות פלסטיק:

* אפשר בפשטות לייצר מגדל מהכוסות, לשחק ב”באולינג” ועם כדור קטן למוטט את המגדל.

* מערומים ושרוולים  – הפעולה שעל פניו פשוטה ביותר, של סידור כוסות במערום או הכנסת כוסות חד”פ ל”שרוול”, מעניינת את הפעוטות בפני עצמה.

*  להכניס ולהוציא מהכוסות כדורים או פונפונים או אפילו פסטות לא מבושלות באמצעות כפית ולהעביר ממקום למקום.

6. רעשנים משונים

משחק כיפי שמעניין תינוקות כבר בחודשים הראשונים וגם פעוטות, מכינים רעשנים מבקבוקי פלסטיק ומכניסים פנימה חומרים שונים . ההכנה עצמה נעשית ע”י מבוגר מאחר וצריך להשתמש בחלקים קטנים כדי לייצר רעש – כמו למשל קטניות שונות, אורז, או חרוזים. אבל אחרי שמייצרים מספר רעשנים שונים, אפשר לתת לפעוט להשתעשע עם הצלילים השונים, ואפילו לשלב סירים וכפות כדי לייצר גם מערכת תופים ביתית. אפשר לחבר את הבקבוקים לחוט שיתלה על השולחן או השיש ולייצר עוד עניין. 

7. כדורים מסודרים

אם יש ברשותכם כדורים צבעוניים מפלסטיק (כחלק מצעצוע אחר או ניתן לקנות בנפרד בחנויות צעצועים), פעילות מעניינת ומהנה לפעוטות תהיה לסדר אותם בוריאציות שונות:

* מיון כדורים לפי צבעים – מכינים חורים צבעוניים בקרטון ומבקשים מהפעוט.ה להכניס את הכדור לחור הנכון.

*התאמת כדורים לתבנית קאפקייקס – ניתן לשים בתחתית התבנית ניירות צבעוניים ולבקש מהפעוט.ה לשים את הכדורים במשבצת הנכונה.  

8. קיפודים וציפורים

פעילות כיפית ופשוטה של הכנסת קשים או נוצות לכלי עם חורים. ניתן לעשות זאת בוואריאציות שונות:

*השחלת נוצות למסננת פסטה או לחלופין לקרטון נעליים עם חורים שהוכנו מראש.

*השחלת קשיות לגלילי נייר טואלט מחוררים 

9. עמודים מעניינים

לוקחים מעמד לנייר סופג (אם יש לכם בבית), וגוזרים גלילי נייר טואלט לרוחב (כל גליל מתפצל ל -2 או 3). אפשר לצבוע ולקשט את הגלילים (אפשר לקשט לדוגמא עם מדבקות יחד עם הפעוטות). ועכשיו למגדל: משחילים את גזירי הגליל ל”עמוד”.

אופציה נוספת ליצירת עמוד כזה היא לייצר בסיס באמצעות פלסטלינה ועליה להעמיד קשית בתור עמוד, ולהשחיל פנימה פסטה לא מבושלת.

10. חיבורי מקלות

לכיף הבא אתם צריכים 2 מצרכים: מקלות ארטיק (עדיף צבעוניים), וסקוטצ’ים זכר ונקבה. מדביקים בקצוות של מקלות הארטיק את הסקוטצ’ים, בצד אחד זכר ובצד שני נקבה. ו- זהו. הראו לפעוט.ה איך אתם מחברים מקלות שונים, ומפרקים בחזרה. שדרוג של המשחק זה להכין באמצעות המקלות שני פסים ארוכים של מקלות שיהוו “שביל” למכוניות שיסיעו באמצע.