יצירת שיגרה
בהתחלה – אין סדר. אתם לומדים איך לתפקד כהורים, והתינוק לומד את העולם. חשוב לנסות כן לסדר שגרה כלשהיא וסדר יום. לרוב זה מתחיל לקרות רק לקראת גיל 3 חודשים, וכך גם הדברים נהיים צפויים יותר. גם עבורכם וגם עבור הבייבי הקטן שלכם. שגרה בעצם נבנית מזמן קבוע לאכול, לישון, לצאת לטיול, למקלחת, סיפור ולישון שנת לילה. לחצו כאן לצפייה בשגרת יום לדוגמא.
כמה טיפים לשיגרת היום:
מינימום ביגוד יסייע להתפתחות המוטורית של התינוק. נסו לחמם את החדר בחורף ולאפשר לתינוק להיות יחף ועם מינימום שכבות ובכך לחוש ולהבין את היכולות של הגוף שלו.
מגע עמוק – בזמן השגרה וזמן האיכות שלכם עם התינוק, תקדישו מהזמן להעניק מגע עמוק לתינוק שלכם. תראו איך מגע עמוק ומרגיע בידיים, ברגליים, בגוף התינוק יצור לא מעט חיוכים מהתינוק שלכם, ותחושה נעימה של בטחון וקרבה לתינוק.
שיחה עם התינוק – בשעה שאתם מדברים אל התינוק שלכם, תנו רגע של שקט לתת לו לענות לכם. תופתעו לראות איך הוא מגיב לכם עם קול מתוק שחוזר אליכם. התינוקות לומדים את השפה דרך השמיעה ובאמצעות צפייה בשפתיים שלכם זזות. השמיעו לתינוק הברות ומילים שונות וברורות. תחזרו אחרי ההברות שהוא משמיע כדי להראות לו ששמעתם את מה שאמר, וגם חדשו עם מילים אמיתיות חדשות מעולם המבוגרים, גם אם נראה לכם שהוא אינו מבין.
מוצצים בכל מקום – דיברנו בסעיף ה”הרגעה” על חשיבות המוצץ בשיגרה שלנו. פזרו לכם מוצצים בכל מיני פינות בבית כדי לאפשר לכם גישה נוחה למוצץ כשצריך.
שינה על הגב – על פי הנחיות משרד הבריאות בכדי להקטין את הסיכון ממוות בעריסה חלילה וחס, ההמלצה להשכיב על הגב בשנת הלילה. עם זאת, ביום ובהשגחה צמודה ניתן להשכיב על הבטן.
להימנע מטלוויזיה – אם זה ילד ראשון, אז המשימה לא מאוד קשה. טלוויזיה מעמיסה בגירויים ולא משפיעה לטובה על המוח של התינוק.
קפה בכוס תרמית – מכירים את זה, שאתם מכינים קפה, התינוק בוכה, ועד שחוזרים הקפה קר.? אז לא יודעת איך לא חשבתי על זה מהתחלה, אבל הכל השתנה שהעברתי את הקפה לכוס תרמית. הערך המוסף היה שלא שפכתי את הקפה בכל פעם ששתיתי או זזתי (מה שיכול להיות מסוכן כשהתינוק בסביבה), וגם החום נשמר.
החלפת טיטול– תחליטי כל כמה זמן את מחליפה חיתול פיפי. כשהם גדולים יותר את תרגישי שהחיתול מתנפח. אבל כשהם קטנים מרגישים פחות. אני למשל החלטתי שלכל הפחות בכל פעם שהוא קם משינה אני מחליפה לו חיתול. ככה אני גם דואגת לרענן אותו.
קריאת סיפורים – אין גיל מוקדם מידי לקרוא סיפור, ואין גיל מאוחר מידי לקרוא סיפור לתינוק או לילד שלך. פשוט תקראו סיפורים כמה שאפשר, ועדיף כחלק מטקס שינה או שגרה מסוימת. זה יעזור מאוד לפיתוח השפה, וגם מלמד את התינוק זמן שבו יושבים נינוחים בסבלנות ומקשיבים לסיפור.
קומקום לתינוקות – כשעברתי לבקבוקים מצאתי את עצמי אובדת עצות – איך אני אמורה להספיק להרתיח לו מים ואז לקרר אותם לטמפרטורה מתאימה לשתייה, ואז לקראת ההגשה לחמם לו אותם שוב שלא יהיו חמים מידי ולא קרים מידי? אז בשביל זה המציאו קומקום שמרתיח קודם כל את המים ולאחר מכן המים מתקררים ובלחיצה על כפתור הקומקום שומר על המים באותה טמפרטורה המיועדת להגשת מזון תינוקות. מין טמפרטורת חדר חמימה. זה כל כך חוסך זמן וכאב ראש. פעם ב- 24 שעות ממלאים את הקומקום, מרתיחים ולוחצים על כפתור שמירת החום, וכך לאחר שהטמפרטורה יורדת מספיק ומותאמת לשתייה של התינוק, משתנה האור בקומקום לאור כחול, וניתן למזוג מהקומקום לבקבוק בעת הצורך
שקיות לקקי – כן, בהתחלה הריח סביל ואח”כ אתם לא מצליחים להבין איך ריח חריף כל כך יוצא מיצור מתוק כל כך. אז לדעתי לפחות אין צורך ב”פח חיתולים” מיוחד. פשוט מאוד שמים בשידת ההחתלה שקיות אוכל גדולות נשלפות. ועוטפים כך את הטיטולים וזורקים לפח.
משטח לשידת החתלה – על משטח ההחתלה שמים משטח חד פעמי, אשר נועד לספוג לכלוכים ופישולים למיניהם. בכדי להקל את המצב בו תמצאו את עצמכם פתאום צריכים להחליף משטח עם תינוק על הידיים, אפשר פשוט לשים מספר משטחי החתלה אחד על השני. זה גם יותר מרופד לתינוק וגם אפשר להוציא את העליון המלוכלך, וכבר יחכה לכם עוד אחד נקי מתחת.
לנסות שוב ושוב – מוצץ, הנקה, הרדמה, הורדה למיטה מהידיים. בסוף זה יצליח.. חשוב לא להתיאש ולקבל את זה שהתינוק לא רוצה. בסוף פתאום ביום בהיר – התינוק מסכים. וזה יפתיע אפילו אתכם. אז מה אכפת לכם לנסות?
טיטולים ומגבונים קונים במבצעים – תחפשו את המבצעים, תקנו בכמויות, מדובר במצרכים שהולכים הרבה. אנחנו למשל קונים קרטונים של מגבונים מראש. גם יותר משתלם וגם מספיק לתקופה ארוכה.