דף הבית » טיפים להורים הטריים » הרגעה בגילאי 0-3 חודשים
baby, child, hand-2923997.jpg

הרגעה

הרגעה מהירה ואיכותית
השיטה המוכרת ביותר להרגעת תינוקות קטנים היא שימוש באחד או יותר משלושת האמצעים המרגיעים העומדים לרשותנו – מגע, תנועה וקול (יש שקוראות לזה בראשי תיבות מתו”ק). לדוגמא – לערסל את התינוק (מגע), תוך כדי לזוז מצד לצד (תנועה), ולשיר שיר מרגיע או לעשות קול מונוטוני כמו “שששש” או “אהההה” (קול). טיפ רלוונטי לשיטת ההרגעה – אם התינוק מקטר רק או בוכה באופן חלש יחסית, אין צורך להשתמש בשלוש שיטות ההרגעה בו זמנית. כדאי ונכון יותר למתן את אופן ההרגעה. מדוע בעצם? כדי שנוכל לאפשר לעצמנו להגביר את המשאבים שלנו בהרגעה ברגע שבאמת נזדקק לכך. אם על כל קיטור נפעיל את כל “התותחים הכבדים” שלנו, יכולת ההרגעה שלנו תקטן ויהיה יותר קשה להרגיע בכי יותר היסטרי וקשה.

למה התינוק שלי בוכה?
שאלת השאלות. לפעמים נראה לנו שכל מה שאנחנו עושים לא מספיק ולא באמת מבינים. אבל ברוב המקרים הסיבות לבכי הן יחסית פשוטות:
רעב, חום\קור\ אי נוחות, גזים וכאבי בטן, או עייפות.
בעיקר אם האם מניקה קשה יותר להבין כמה התינוק אכל, מה שיגרום לנו להציע אוכל בכל פעם שהתינוק בוכה. וזה בסדר. החיבוק שבהנקה הוא גם מאוד מנחם. ואם התינוק לא רעב יותר הוא פשוט לא יאכל. לעיתים פעולת היניקה עצמה מרגיעה (כמו שמוצצים מוצץ וזה מרגיע אותם מאוד), וכל הפעולה הזו גם מסייעת להם להירדם עטופים ונינוחים. 
אבל מה שבעיקר רציתי לדבר איתכם עליו, זה על השינה. אני חושבת שזה הדבר שלוקח הכי הרבה זמן להבין לעומק. בכי כתוצאה מעייפות נובע מכך שהתינוק עייף אבל לא באמת מבין שאם הוא ישן, זה יפתור לו את ההרגשה המוזרה הזו של עייפות שהוא מרגיש. לפעמים נראה לנו שהרגע קם משינה ואיך זה יכול להיות ששוב עייף? אבל לתינוקות יש חלונות שינה ברורים וברגע שמבינים את זה, זה עוזר מאוד – להרחבה על שינה עברו לחוצץ “שינה” בעמוד הזה.  

מנשא בד
מעבר לעובדה שמנשא בד הוא אמצעי נוח ללכת עם הבייבי שלכם ממקום למקום, הוא גם מאוד מערסל את התינוק ומזכיר את ההרגשה שבתוך הרחם. לכן שימוש במנשא בד יכול להרגיע את התינוק בזמן של גזים או במקרה בו יש קושי להירדם. שימוש במנשא והליכה מייצרים שילוב של מגע ותנועה. בנוסף, בעצם הקרבה של התינוק לגוף שלכם, התינוק שומע את הקול שלכם בצורה קרובה ועמומה המזכירה את הזמן שלו ברחם. לכן אל תתפלאו אם דקה אחרי שהתינוק במנשא הוא כבר נרדם לבד. שימו לב שיש מספר דרכים לעטוף את התינוק במנשא בד. כאשר לרוב משתמשים במנשא עבור נשיאה כשהתינוק לאורך בצורה מקבילה לגוף ההורה, או בצורת ערסול. השיטה המומלצת בשלושת החודשים הראשונים הנה לערסל את התינוק כך שהרגליים בגובה הראש ולאפשר לו להתכרבל ולהירגע בתקופת הגזים המאתגרת. רק חשוב לזכור שמנשא בד זו עוד שכבה של ביגוד, אז אם התינוק נשאר שם זמן מה בחום בחוץ, חשוב שהביגוד יהיה בהתאם.

הרגעה באמצעות פוף
אמרנו טרמסטר רביעי, לא? אנחנו בעצם ממשייכם לערסל את התינוק שלנו ולתת לו הרגשה של בטחון כשאנחנו מזכירים לו את התחושה שהייתה ברחם. כאשר התינוק שלנו על הפוף הוא מעורסל ועטוף מכל צד. הפוף מתאים את עצמו לגוף של התינוק ויוצר לו הרגשה נעימה. אפשר לשים את התינוק על הפוף ואפילו להזיז את הפוף מצד לצד או לנוע עם הפוף אחורה וקדימה ובכך להרגיע את התינוק.

מוצץ 
כל הורה שהתינוק שלו לוקח מוצץ מודה לאל בכל פעם מחדש שבכי היסטרי נגמר בשנייה אחת כשהמוצץ בפה. נכון, שימוש במוצץ אומר גמילה בהמשך, אבל – ההתחלה היא המאתגרת ביותר, גם עבורנו, ההורים. לכן ההמלצה שלי לנסות לא לוותר על זה.

מתי מלמדים להשתמש במוצץ?
אם האם מניקה אז רק אחרי שההנקה התבססה. ביסוס הנקה זה אומר שהתינוק כבר יונק בלי בעיה, יש זרימה של חלב והתינוק מתחבר בצורה תקינה וטבעית לשד. אצלנו לקח שבועיים לבסס לגמרי את ההנקה. אם האם לא מניקה, אפשר כבר מההתחלה לשלב מוצץ לצורך הרגעה. 
יכול להיות שהתינוק שלכם יפלוט החוצה את המוצץ מהפה בהתחלה. לא נורא – מנסים שוב, ושוב ושוב. מנסים סוגים שונים של מוצץ עד שזה מצליח. כל ניסיון שלכם בהתחלה – שווה את זה כל כך אחר כך. תחשבו שאח”כ יהיו כל כך הרבה פעמים של קיטורים או בכי במצבי הסתגלות שונים שמוצץ יכול פשוט להרגיע את התינוק בבת אחת. בהמשך, כשיכנס לפעוטון או לגן, יצטרך התינוק שלכם להתמודד עם המצבים האלו גם בלי תמיכה של הוריו, אז טוב יהיה אם יהיה לו עוד אמצעי זמין להרגעה. 
עם זאת – כדאי להשתדל שלא יהיה 100% מהזמן עם  מוצץ בפה, אלא רק בעת הצורך, כדי שיפתח את יכולות הדיבור וגם בכדי שהתלות לא תהיה גדולה מידי.